Gecombineerde Leefstijl Interventie

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) wordt in 2019 opgenomen in het basispakket voor de zorgverzekering, na verwijzing door de huisarts.

De GLI is een groepsbegeleidingsprogramma voor mensen met obesitas (of overgewicht en comorbiditeit).
De basis voor de uitvoering zal gevormd worden door GLI’s die als ‘bewezen effectief’ zijn opgenomen in de database van het Loket Gezond Leven van het RIVM.
Er wordt op dit moment gewerkt aan het opnemen van het CooL programma in deze database. Dit is een programma dat uitgevoerd mag worden door leefstijlcoaches die in het register staan van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN).

Een leefstijlcoach voert overigens geen medische ‘behandeling’ uit, maar begeleidt mensen bij het vergroten van de positieve gezondheid.
Vaak zorgt dit voor het voorkómen van ziekte en/of het verminderen van klachten en symptomen, waardoor het voor zorgverzekeraars relevant kan zijn om begeleiding van een leefstijlcoach te vergoeden.

Indicatiestelling voor de GLI is de huisarts, de poortwachter voor de zorg. Vóór het aanbieden of starten van een GLI vindt diagnostiek via de huisarts plaats. De Zorgstandaard Obesitas geeft de indicatiecriteria voor de verwijzing naar een GLI. Dit zijn de patiënten vanaf een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico.


(Afbeelding: PON, 2010)

Lid worden bij het BLCN kan voor fysiotherapeuten, ergotherapeuten en oefentherapeuten Cesar-Mensendieck via Individuele Accreditatie

Men moet zich ontwikkeld hebben tot volwaardig leefstijlcoach volgens het beroepsprofiel van de BLCN.
Dit wordt in het individuele accreditatieproces stevig getoetst met behulp van:
• Een kennistoets m.b.t. gezond leven en gezonde gewoontes, waarbij je kennis over de diverse onderwerpen (voeding, beweging, ontspanning/slaap en stress) wordt getoetst.
• Een coachingstoets waarmee je aantoont dat je goede leefstijlcoachingsgesprekken kan voeren.
• Een reflectie-opdracht waarbij je laat zien dat je kan reflecteren op je gedrag als professional en dat je planmatig kan ingaan op je eigen ontwikkeling als leefstijlcoach.
Zie hier voor meer informatie.

Om het Cool-programma aan te kunnen bieden zijn uitvoerders verplicht om éénmalig een startinstructie te volgen.